jueves, 29 de mayo de 2014

CARLES CASALS RIBA (Barcelona 1852- Bonastre 1908)

ORGANISTA DEL VENDRELL


Carles Casals va néixer a Barcelona i va estudiar piano i orgue. La seva habilitat mecànica i els seus coneixements musicals el van portar a treballar en una fàbrica de reparació de pianos. A Barcelona havia format un petit grup musical amb el seu amic Pere Simó, barber de professió i guitarrista aficionat.

En aquesta època, l’Església tenia molta importància en la vida dels pobles; totes les festes s’hi celebraven amb gran solemnitat. L’orgue i el cor de l’església contribuïen a donar-hi relleu.

Pere Simó, conegut com el Peret barber, li agradava tocar la guitarra. Anà a fer de barber al Vendrell els anys setanta i féu conèixer a Carles Casals que l’orgue barroc de l’església necessitava ser reparat. Amb aquesta voluntat, Carles Casals va arribar al Vendrell. L’organista del Vendrell, Fernando Rubió, morí el 1872 i Carles Casals en fou el successor.

La plaça era com a mestre d’orgue de la parròquia, director de l’orquestra i mestre de música i nota. Les obligacions de l’organista eren tocar l’orgue tots els diumenges, festes i vots de poble. El seu entusiasme per la música era tal que va aconseguir transmetre’l a la comunitat del Vendrell i causà gran influència en el desenvolupament de la vida artística del Vendrell.

No hay comentarios:

Publicar un comentario