jueves, 3 de septiembre de 2015

XAVIER VALLS I ELS LLIBRES

Lluïsa Valls, Apel·les Fenosa, Manuel Valls i Xavier Valls
Foto: Nicole Fenosa, 1966
El proper dilluns 14 de setembre s’inaugura a la Fundació Apel·les Fenosa l’exposició dedicada a Xavier Valls i els Llibres. Valls era un artista català de l’Escola de Paris i bon amic de Fenosa. Pertanyia a un altra generació de catalans a Paris, aquells que varen arribar als anys 50 mercès al suport de l’Institut Français de Barcelona. Valls 
s’hi va quedar i va perfilar la seva obra a França. Talment com Fenosa, com tots els artistes catalans a França, tingué aquesta dificultat afegida de no ser considerat ni francès a França, ni català, pel fet de no viure el dia a dia dels esdeveniments que se succeïen a Catalunya. A més, Valls era un pintor figuratiu. La seva figuració era extremadament subtil, amb natures mortes i paisatges en la línia de Morandi, com exercicis de puresa pictòrica a través de temes íntims. Aquesta fidelitat a la realitat va provocar-li una manca d'encaix en la tradició informal dels seus companys de generació catalans.
Vaso de vino, Xavier Valls
Amb el temps Valls va gaudir del reconeixement, primer a Madrid, on li organitzaren retrospectives i també a Barcelona. Tot i així tingué sempre motiu de queixa de l’escàs ressò que la seva obra va tenir entre els catalans.

Ara toca la seva revisió i la seva coneixença i aquesta mostra, centrada en la seva producció bibliogràfica, contribueix una vegada més a donar a conèixer artistes companys de Fenosa.

En concret “Xavier Valls i els Llibres” aplega els treballs fets per il•lustrar poemaris i llibres de poetes i literats propers al seu món iconogràfic, començant pel poemari del seu pare Magí Valls, i continuant amb poetes com Jaume Agelet i Garriga, Marià Manent o Guillevic.

L’ exposició dedica un espai a l’amistat entre Fenosa i Valls, amb testimonis documentals de la seva relació, i les obres que varen intercanviar com a testimoni d’amistat.

Josep Miquel Garcia

No hay comentarios:

Publicar un comentario