martes, 19 de mayo de 2015

PARLEM D'ART amb Roger Guitart

LES CATEDRALS DEL VI


El proper dimecres 20 de maig, a les 18 h, a la Fundació Apel·les Fenosa, tindrà lloc la sessió de Parlem d’Art amb el títol “Les catedrals del vi: els cellers cooperatius. La Cooperativa Agrícola del Vendrell i l’arquitecte Cèsar Martinell”, a càrrec del vendrellenc Roger Guitart i Domingo, arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Guitart està especialitzat en restauració i rehabilitació d'edificis, així com en el càlcul d'estructures antigues del patrimoni arquitectònic. Treballa amb diferents tipologies de projectes tant d'obra nova com de construcció antiga.




LA COOPERATIVA AGRÍCOLA DEL VENDRELL:


Va ser fundada el 20 de juliol de 1906 per un grup de propietaris agrícoles per fer front al problema de la comercialització de la producció vinícola. Sota la influència de Jaume Carner Romeu, prengué força la idea de construir un celler cooperatiu per a tots els socis, les bases constitutives del qual s’aprovaren el 29 de gener de l’any 1911. Calia captar socis per aportar capital i producció o s’havia de consolidar el Sindicat, comprar els terrenys, construir el celler cooperatiu i equipar-lo. El 19 de febrer de 1911 es trià l’oferta dels terrenys presentada per Joan Recasens, Frederic Macià, Rafel Fusté i Jaume Serra, consistent en 3.500 metres quadrats al passeig de Castelar, actual carretera de Valls.

A l’abril se subhastà la construcció de l’edifici, i l’obra s’adjudicà al constructor Josep Roca Fontana, amb plànols de l’arquitecte Antonio Pons Domínguez (1884-1978), arquitecte superior titulat el 20 de març de 1909. Va ser arquitecte Municipal de Vilafranca del Penedès des del 4 de desembre de 1918 i també del municipi  de Vilanova i la Geltrú. Entre les seves  obres destaquen:
Reforma del Gran Teatre Liceu a Barcelona entre els anys 1942 i 1945
Escoles Ull de Vent de la Bisbal del Penedès
Edificis destinats a habitatge tant unifamiliar com plurifamiliar
Diferents magatzems industrials, agrícoles i vinícoles, com els magatzems de Cal Berger o la Cooperativa Agrícola del Vendrell

A la Cooperativa, el 1921 van construir un magatzem per guardar-hi els adobs i els productes fitosanitaris. El 1917 adquiriren la fassina Trillas del carrer de Colom, que anaren modernitzant, i es creà la secció Fassina, fàbrica d’alcohol extret de la brisa, per a l’aprofitament dels subproductes de la vinificació.

El 1935 es va dur a terme el projecte d’ampliació del celler que fou dissenyat per l’arquitecte Cèsar Martinell, que va idear un conjunt magnífic d’arcades d’obra vista, típiques del modernisme, que sostenen bona part del celler. Aquests arcs d'obra vista meravellen a tothom que els ha pogut veure.


Ja als anys seixanta esdevingué una cooperativa de les més importants, pioneres en la comercialització del vi. 
Avui l'edifici està en un procés de degradació important a l'espera de trobar una solució a aquest problema.
Parlem d'art amb Roger Guitart

No hay comentarios:

Publicar un comentario