jueves, 28 de mayo de 2015

PARLEM D'ART amb Roger alier

Dimarts 2 de juny a l'Escola M. de Música Pau Casals del Vendrell

El proper convidat del Parlem d’Art té un llarg currículum en el món de la música i, més concretament, en el món de l’òpera.
Dr. Roger Alier

Roger Alier, nascut a Veneçuela, on s'havia exiliat la seva família, es trasllada amb els seus pares als Estats Units, Austràlia, Nova Guinea i l'illa de Java, fins que el 1951 s’instal·la a Barcelona. Comença la carrera de Medecina i, d'amagat de la família, la de Filosofia i Lletres. Fa també estudis de piano −instrument que ja havia après a casa amb la seva mare− al Conservatori de Barcelona. Més tard estudia la carrera d'Història Moderna (1970). Obté el premi extraordinari de doctorat amb la tesi “Els orígens de l'òpera a Barcelona” (1979), publicada posteriorment per l'Institut d'Estudis Catalans.

En el període 1971-1977 és el responsable de la Secció de Música Universal i Catalana de la Gran Enciclopèdia Catalana, on col·labora amb Max Cahner. És crític de la revista Serra d'Or, del diari Avui i, des del 1987, és crític d'òpera de La Vanguardia i posteriorment d’El País. Des del 1979 és professor de la Universitat de Barcelona d'Història de la Música, on el 1987 guanya la plaça de professor titular.

Dirigeix  la secció de música de l'editora DAIMON (1980-1988), on publica biografies de Bach, A. Scarlatti, etc. i una col·lecció de traduccions de llibrets d'òpera amb títols de Mozart, Cimarosa, Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi i Puccini, entre d'altres. L'any 1991 funda la revista Ópera Actual, molt arrelada en el món hispànic, que dirigeix fins a l'any 2000 i on continua com a president-fundador. També col·labora a la revista Opera, de Londres.

Publica diversos llibres sobre el Gran Teatre del Liceu, una biografia detallada de Luciano Pavarotti (2005) i un ampli Diccionario de la ópera (2007), en dos volums. Fa l'edició i l'estudi preliminar (2008) del poema satíric en català Gran Teatre del Liceu de c. 1850, manuscrit de la Biblioteca de Catalunya. També tradueix òperes al català, i en promou la representació al Teatre Principal de Barcelona (1998-1999) i al Teatre d'Òpera de la Casa dels Músics (1999-2000).

Amb Marcel Gorgori protagonitza un programa televisiu d'òpera al Canal 33 i posteriorment un programa de ràdio dedicat a les grans veus a Catalunya Música. Actualment, cada dimecres a les 23 h, també amb Marcel Gorgori i a Catalunya Música, presenta els millors moments de la història del gènere al programa Històries d'Òpera.

Parlem d'art, mes d'abril amb Mònica Piera a la Fundació Fenosa
És acadèmic electe de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, membre del Consell Assessor del Conservatori del Liceu, president honorari de la Federació d'Associacions d'Amics de l'Òpera de Catalunya i professor a l'Escola d'Òpera de Sabadell.

Els anys noranta Roger Alier participa en un acte de la Setmana Musical organitzat per l’Escola Municipal de Música Pau Casals, que es realitza al primer pis de l’antiga Biblioteca Popular del Vendrell.

El proper dimarts 2 de juny a les 6 de la tarda el tindrem de nou entre nosaltres i podrem gaudir de les seves explicacions a la Sala Polivalent de l’Escola Municipal de Música Pau Casals, on ens parlarà de l’art de l’òpera.



No hay comentarios:

Publicar un comentario